Epos o Gilgamešovi a Potopa

13. decembra 2016, jankratky, Biblia história

Kniha o Mýtoch Stvorenia odhaduje, že je dnes v existencii viac ako 450 legiend o Potope, ktoré boli napísané v histórii ľudstva viac ako 200 kmeňmi a skupinami ľudí po celom svete. Ako by sa dalo očakávať, postupom času boli okrášlene najrozličnejšími historickými predstavami a rôznymi charaktermi.

Keď ľudia po Potope začali emigrovať do všetkých kútov sveta, brali so sebou svojské opisy o tejto celosvetovej katastrófe dlho pred tým, ako mohli byť oboznámení o biblickej správe. Napriek tomu, všetky legendy obsahujú určité podobnosti s opisom celosvetovej Potopy v najrozšírenejšej Knihe!

Zoberme si napríklad babylónsky Gilgamešov Epos o Potope, ktorý má mnohé detaily, z ktorých mnohé sú celkom odlišné od biblického opisu. Chýba mu grafický detail, jednoduchosť a obsahuje nesprávne rozmery, ani nám nedáva presnosť času, s akou je známa Potopa opísaná v Knihe-kníh, v Biblii.

Gilagamešov Epos hovorí, že dážď trval šesť dní a šesť nocí, zatiaľ čo Biblia oznamuje, že pršalo štyridsať dní a štyridsať nocí! Epos opisuje Noachovu Arku ako drevenú kocku majúcu šesťdesiat metrov na každej strane, a že mala šesť poschodí! Jeho predchodcovi Utnapištimu bol sľúbený večný život. Píše ďalej:

´Keď prišiel siedmy deň, hurikán, Potopa a jej šok ustal, akoby vojnového, ktorý udrel ako vojensa armáda! Pozeral som sa na more a všetky hlasy ľudí a zvierat celkom prestali! Nastalo veľké ticho a ľudstvo sa premenilo na hlinu a zahynuli všetci násilníci, ktorí boli z bronzu´!

Dnes, žijúc v takom podobnom násilníckom svete, plnom nemorálností a zločinu, aký existoval pred Potopou, je len správne si pamätať a čítať biblický opis celosvetovej Potopy podľa inšpirovaného textu a rozjímať o varovných dôvodoch, prečo nastala taká celosvetová katastrófa.