Prvá bezdrôtová komunikácia

22. augusta 2016, jankratky, veda život

Nato, aby v roku 1973 neworčania onemeli v úžase, keď im doktor Martin Cooper na ulici predviedol bezdrôtový mobilný telefón, ktorý sa skládal len z batérie, vysielacej časti a miniatúrneho počítača, predchádzalo niekoľko technických výnálezov!

Najprv v roku 1800  Alessandro Volta vynašiel spoľahlivo fungujúcu batériu. Následne v roku 1876 bol vynájdený telefón, v roku 1895 uskutočnený prenos rádiových signálov, v roku 1946 vynašli prvý počítač a potom mikroprocesor už v roku 1971.

Lenže ľudia zabúdajú na ´samozrejmý´ komunikačný systém, ktorý existoval od začiatku ľudstva, a ktorým bol a ešte stále je ľudský hlas! Do ovládania reči sú zapojené miliardy neurónov motorickej kôry mozgu, jazyk, pery, sánky, hrdla a hrude a viac ako 100 svalov!

Súčasťou tohoto systému je aj ucho a mozog, ktorý analyzuje zvuky a tiež o koľko nilióntin sekundy je zvuk zaznamenaný v jednom uchu skôr ako v druhom. Na základe toho vypočíta odkiaľ zvuk prichádza a kto je to z mnohých rozprávajúcich ľudí.

To znamená, če komplikovaná bezdrôtová komunikácia s identifikáciou volajúceho nie je ničím novým, lebo už existovala v ríši stvorených tvorov v prírode okolo nás!