Utajované novodobé otroctvo

7. augusta 2016, jankratky, história život

Väčšina ľudí na celom svete si dnes myslí alebo verí, že otroctvo už vôbec neexistuje! Po mnohých dohovoroch, deklaráciách a zákonoch ho skutočne väčšina krajín oficiálne vyhlásila za zrušené.

Zákony väčšinu krajín na celom svete o zákaze otroctva a o jeho zrušení sú zakotvené v medzinárodných dohodách, ktoré boli prevzaté z všeobecnej deklarácie ľudských práv, ktorá v podstate znie asi takto:

´Nikto nesmie byť držaný v otroctve či nevoľníctve. Všetky formy otroctva a obchodu s otrokmi sú zakázané´!

Lenže napriek takýmto deklaráciam a zákonom otroctvo nieleže existuje, ale dokonca neuveriteľne prekvitá! Od Phnom Pénhu po Paríža, od Bombaja po Brazíliu sa odhaduje počet ľudí žijúcich v otroctve na stovky miliónov!

Jeden dopisovateľ novín v USA to vystihol takto: ´Otrok sa dá kúpiť len za púhych 50 dolárov, a preto majiteľom skutočne vôbec nezáleží na tom, ako dlho budú žiť, kým ich telá hodia do nejakej rieky´!

Na rozdiel o dohovore o otroctve z roku 1926, jedna novinárka hovorí, že ´otroci sú slabo platení robotníci v priemysle, zatiaľ čo iní boli odsúdení na sex a na ťažkú prácu vo väzniciach´!