Komu v skutočnosti patrí uznanie?

1. augusta 2016, jankratky, veda zjavenie

Túto otázku by si mal/mohol položiť každý človek, ktorý má úprimný a hlboký záujem o techniku a vedu. Odpoveď na horeuvedenú otázku určite ocenia aj amatéri.

Tento krátky článok je o novom vedeckom odbore, ktorý má meno biomimetika. Je to nová veda, v ktorej sa vedci tak povediac nechávajú poučovať od prírody.

Hlavne od rastlín a zvierat na našej planéte. Vedci a výskumníci študujú a zároveň napodobňujú mnohé konštrukčné riešenia z rastlinnej a živočíšnej ríši.

Tento výskum a štúdium je namierený na vylepšenie a vymyslenie nových konštrukcií, ktoré by vylepšili už existujúce mechanizmy. Jeden príklad od biomechanika:

´Som presvedčený, že nebude trvať dlho a budeme asi na každom prúdovom lietadle vidieť také hrbčeky, aké má na plutvách vráskavec dlhoplutvý´!

Mimochodom, dospelý vráskavec dlhoplutvý, ktorý váži asi 30 ton, a s pomerne neohybným telom, dokáže stúpať k hladine oceánu neuveriteľne rýchlo a hladko!

Toto je len jeden z mnohých príkladov, ktoré sa študujú na využitie v praxi. Spýtajme sa: ´Komu, v pravde, patrí uznanie za tieto konštrukčné riešenia´?