Všetko už bolo vyskúšané!

15. júla 2016, jankratky, budúcnosť život

Podobnými slovami vyjadril jeden vedecký časopis snahy mysliteľov už od gréckeho filozofa Platóna až po nemeckého politického filozofa a socialistu Karla Marxa, ktorých cieľom bolo zlepšiť svet a napraviť nespravodlivosť. Výroky článku:

´Neodstránili sme chudobu ani nezabezpečili celosvetový mier. Skôr sa zdá, že sme dosiahli pravý opak. Nie že sme sa nesnažili. Vyskúšali sme všetko — od komunizmu po trhový mechanizmus, od Spoločnosti národov až po samé zastrašovanie jadrovými zbraňami.

Viedli sme priveľa vojen na ukončenie vojny na to, aby sme ešte verili, že vieme, ako skoncovať s vojnou. Naše mestá vyzerajú, akoby sa v nich stále viedla blesková vojna. 20. st. sme privítali s nadšením a vo viere, že nás zachránia vedci, no na jeho konci im už neveríme ani slovo´!

Podľa medzinárodného prieskumu, ktorý uskutočnil Gallupov ústav v 60 krajinách, je väčšina ľudí presvedčená, že politici sú nečestní, majú priveľkú moc, dajú sa ľahko zmanipulovať a správajú sa neeticky. Pochybnosti o čestnosti politikov ukázalo vyše 80 percent respondentov.

V mnohých krajinách je už nezákonnosť a anarchia na dennom poriadku. Dovedie táto zúfalá situácia ľudí k tomu, aby vyriešili problémy a konečne už zriadili dobrú vládu? Stephen Hawking, svetoznámy astrofyzik a autor bestsellerov, opýtal:

´Uvedomujúc si, že ľudstvo stojí na pokraji priepasti, ako môže najbližšie storočie ľudská rasa prežiť vo svete, ktorý je ešte viac zmietaný v politickom, sociálnom a environmentálnom chaose´? Ale: ´vyskúšali sme všetko´?!