Kde nájdeme dnešných ´otrokov´?

12. júla 2016, jankratky, história život

Ak si ľudia dnes myslia, že otroctvo je pojem dávnej minulosti, mýlia sa ´na míle´! Asi tak prezentuje tému otroctva portál novodobíotroci.sk. Tento portál ďalej vysvetľuje a hovorí o skutočnostiach dnešného života, o ktorom väčšina ľudí namá ani potuchu:

´Dnes stačí, aby ste naleteli podvodnej pracovnej ponuke falošnej webovej stránky, inzerátu, agentúry či dokonca známeho z vášho okolia, a zrazu sa môže stať, že sa nájdete v akejsi továrni či na farme niekde v Anglicku, alebo v inej európskej krajine.

Ako novodobý otrok. Bez dokladov, možnosti komunikácie s okolím, bez peňazí. To v tom lepšom prípade. Nezriedka však môžete skončiť aj v striptízovom bare, na ulici ako nútený žobrák a známe sú aj prípady obchodovania s ľudskými orgánmi…´

Ale zamyslíme sa nakrátko nad inými číslami. Odhaduje sa, že 200 až 250 miliónov detí do 15 rokov trávi väčšinu dňa v práci. Lebo len počas rokov 1995 a 1996 bolo do ozbrojených bojov vtiahnutých štvrť milióna detí, niektoré iba sedemročné, a tak sa sú otrokmi vojny!

Lenže tieto výstražné čísla nedokážu plne odhaliť zúfalstvo takých ľudí! V jednej malej továrni na koberce v Ázii pracujú zadarmo päťročné deti od štvrtej hodiny ráno do jedenástej hodiny v noci a musia sa vyrovnávať s vážnym ohrozením zdravia!