Drogy v cyclistike vyše 100-ročné

18. júna 2016, jankratky, história Nezaradené pravda

Cyclistika je najsledovanejšou športovou udalosťou na svete hneď po olympijských hrách a majstrovstvách sveta vo futbale!

Keď si organizátori Tour de France chceli udržať záujem verejnosti o preteky, museli prichádzať každý rok s niečím zakaždým novým.

1. júla 1903 o 15.16 hodine sa 60 profesionálnych a amatérskych cyklistov vydalo z Paríža na trojtýždňovú 2428-kilometrovú Tour de France.

Cyklisti nesmeli prijať technickú pomoc inde ako na kontrolných stanovištiach. A tak keď sa im 20-kilogramový bicykel pokazil, museli si ho opraviť sami!

Víťazstvo je väčšinou výsledkom kolektívneho úsilia. Obyčajne štartuje 20 družstiev profesionálov, pričom v každom je deväť jazdcov.

Vyhrať Tour de France viac ako raz je pozoruhodný výkon. Dodnes štyria jazdci vyhrali po päťkrát: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain.

Zo všetkých foriem podvádzania zostal ako pliaga cyklistiky doping! V priebehu desaťročí bolo niekoľko podozrivých nehôd pripísaných na vrub drogám.

Napriek problémom športovci nestratili nič zo zápalu a nadšenia pre tieto preteky. Texasan Lance Armstrong, štvornásobný víťaz, v roku 1903, vyhlásil:

´TdF má povesť, históriu, štýl, čo nemôžu dosiahnuť žiadne iné preteky. Nech sa stane čokoľvek, nikdy to nebudú len jedny z mnohých pretekov´!