Diela Homéra a Platóna a Biblia

1. júna 2016, jankratky, Biblia história

Zaujímavý komentár ohľadne autencity a istoty, že Biblia k nám prišla v nezmenenom stave obsahuje dielo The Bible From the Beginning (Biblia od počiatku), od  P. Mariona Simmsa, vydané v roku 1929. Na stranách 74 a 76 obsahuje tento zaujímavý komentár:

´Keď zoberieme do úvahy počet starovekých rukopisov potvrdzujúcich pravosť textu a počet rokov, ktoré uplynuli medzi napísaním originálu a týchto rukopisov, Biblia sa teší nepopierateľnej výhode oproti klasickým dielam Homéra, Platóna a iných´. A potom Pokračuje:

´Všetky klasické rukopisy sú iba hŕstkou oproti biblickým. Žiadna iná staroveká kniha nie je tak dôkladne overená ako Biblia´. Jedna správa z roku 1971 dodáva, že  dnes existuje možno až 6000 ručne písaných odpisov, ktoré obsahujú celé Hebrejské Písma alebo ich časť.

Niektoré preklady Biblie sa vernejšie pridŕžajú toho, čo bolo vyjadrené v pôvodných jazykoch, ako iné preklady. Ale niektoré preklady sú preložené s takou voľnosťou, že niekedy menia pôvodný význam. No tieto nedostatky sa dajú odhaliť porovnaním rôznych prekladov.

Jeden teológ potvrdzuje: ´Odchýlky v texte sa týkajú iba nepodstatných vecí, ako je slovosled a presné použitie určitých slov. No ich najväčší význam spočíva v tom, že ako doposiaľ najstarší dostupný doklad potvrdzujú neporušenosť textov, ktoré máme k dispozícii´.