Desaťtisíce usporiadaných chemických reakcií

11. mája 2016, jankratky, veda život

Vynásobme číslo desaťtisíc 100 biliónmi a dostaneme číslo, ktoré ukazuje, koľko chemických reakcií prebieha v bunkách ľudského tela v usporiadanom slede!

Vedci a výskumníci spolu so všetkými ľuďmi čo čítajú informáciu o ľudskej bunke musia len žasnúť nad jej zložitosťou!

Jeden vedec sa takto vyjadril o bunke: ´Normálny rast aj tej najjednoduchšej živej bunky si vyžaduje, aby v usporiadanom slede prebehli desaťtisíce chemických reakcií´!

Taká otázka môže napadnúť nielen výskumníkov, ale aj nás po tomto fakte: ´Ako možno naraz riadiť všetkých 20 000 reakcií v jedinej drobnej bunke´?

Iný vedec poznamenal, že aj tá najdrobnejšia bunka ´je v podstate skutočnou mikrominiatúrnou továrňou obsahujúcou tisíce dômyselne naprojektovaných prvkov…

…zložitého molekulárneho systému, tvoreného tisíckami miliónov atómov, oveľa zložitejšieho ako ktorýkoľvek stroj vyrobený človekom v neživom svete´!

Taká zložitosť bunky privádza vedcov do rozpakov. ´Čím viac vedci rozumejú živým bunkám, tým odrádzajúcejšia sa zdá úloha určiť, čo všetko bunky robia´.

Čo myslíte, ako bola naprogramovaná každá bunka — zo všetkých 100 biliónov buniek v našom tele? Stalo sa to náhodou, alebo má na tom zásluhu majstrovský Projektant?