Kniha prispievajúca k duchovnému zdraviu

28. apríla 2016, jankratky, veda život

V článku v časopise Pravda sa pod titulkou ´Smútok môže poškodiť srdce´ píše, že ´Strata blízkej osoby, ešte navyše nečakaná, môže skutočne zlomiť srdce´. Ako to súvisí s biblickou správou?

Potom uvádza, že ´To je najbežnejšia porucha srdcového rytmu, ktorá v 25 % prípadov vedie k mozgovej príhode. Riziko vzniku tohto ochorenia sa pri depresii zvyšuje až o 41 percent´.

Kritické je obdobie medzi ôsmym a 14. dňom nasledujúcim po úmrtí blízkej osoby. S postupom času pozvoľne klesá. Dokladuje to dánska štúdia, ktorú realizovali vedci z Aarhuského univerzity.

Biblia podnecuje k rozvíjaniu vlastností, ako je súcit a ochota odpúšťať, čo prispieva k duchovnému zdraviu. V Efezanom 4:32 sa píše: ´Staňte sa voči sebe navzájom láskavými, plnými nežného súcitu, ochotne si vzájomne odpúšťajte´.

Podľa jednej publikácie Mayovej kliniky v Spojených štátoch ´lebo ak nie ste ochotní odpúšťať, zrejme najviac ublížite sebe´. Potom sa v nej píše, že:

´Odpúšťanie vedie k lepším vzťahom, väčšej duchovnej a duševnej pohode, menšej úzkosti, zmierňuje stres a pocity hnevu, znižuje riziko vysokého krvného tlaku, počet príznakov depresie a riziko zneužitia alkoholu či iných návykových látok´!