Naša jedinečná planéta Zem

17. apríla 2016, jankratky, veda život

Kombinácia faktorov, ktoré prispievajú k tomu, že naša slnečná sústava je jedinečná, je viac ako si väčšina ľudí dokáže predstaviť alebo je s nimi oboznámená.

V prvom rade je umiestnená medzi dvoma špirálovitými ramenami našej galaxie Mliečna Dráha. V tejto oblasti našej galaxie je pomerne veľmi málo hviezd. Náhoda?

Lebo keby bola bližšie k centru Mliečnej Dráhy, boli by sme tu na Zemi vystavení škodlivosti účinkov, ktoré by boli výsledkom väčšej hustoty hviezd!

Slnko našej sústavy je väčšie ako veľký počet hviezd v našej galaxii. A oproti iným, poskytuje nám ten pravý druh svetla a tiež aj tepla.

A na rozdiel od iných hviezd, ktoré sú navzájom gravitačne viazané, naše Slnko je samostatnou hviezdou a nebola by stabilná, keby ju ovplyvňovali iné.

Pozícia vonkajších planét našej sústavy je tiež jedinečná! Ochaňujú našu Zem obsorbovaním alebo odklonom nebezpečných objektov pre našu planétu.

Aj keď boli objavené iné slnečné sústavy s veľkými planétami, tie majú obežné dráhy, ktoré by predstavovali nebezpečenstvo pre malé planéty ako Zem.

Takých ´dobroprajných faktorov´ je oveľa viac! Ako by sme to mohli vysvetliť? Existujú iba dva možnosti. Alebo sú výsledkom slepej náhody alebo boli dizajnované.