Staré choroby sa vracajú – s pomstou!

16. septembra 2015, jankratky, Komunikácia zdravie
A s nimi aj nové! Skoro pred asi viac ako štyridsiatimi rokmi sa choroby ako malária, horúčka denge aj žltá zimnica, spôsobené prenášaním hmyzom, podarilo na väčšine miest na zemi úplne vyhladiť. To sa ale len zdalo.
Pretože dnes sa stalo niečo neočakávané. Tieto choroby a iné životu nebezpečné sa začínajú vracať – s pomstou! Prečo to tak môžeme s určitosťou konštatovať a prečo sa tieto choroby začali znovu objavovať? Odpovedá na to kniha Komár slovom ´nedôslednosť´! Zvlášť v chudobných rodinách sa používanie liekov proti horecitovaným chorobám prestalo, akonáhle začali ustupovať príznaky chorôb, s nádejou, že im poslúžia v budúcnosti. A výsledok tohoto nedôsledného prístupu k liečbe, silnejšie mikróby v tele človeka prežili a stali sa časom odolnejšie voči tým istým liekom!
Tie isté mikróby sa stali časom odolnejšie proti insekticídom, tak ako proti liekom, spolu so zmenami v podnebí aj v spoločnosti. Ktovie, aké ´skryté´ mikróby prinášajú so sebou imigranti, ktorí nie sú dôkladne zdravotne prešetrení?