Sami si volíme koho sme otrokmi

11. augusta 2015, jankratky, Komunikácia

Skoro vždy, keď sa vysloví slovo otrok, v mysliach ľudí sa vynorí predstva krutej nadvlády, útlaku a zároveň nespravodlivého zaobchádzania. Lenže význam výrazu otroctvo v biblickom zmysle, v ktorom sú kresťania, je celkom iný!

V prvom rade, kvázi matematicky vzorec pre titulnú vetu sú biblické inšpirované slová apoštola Pavla, ktorý to vysvetlil takto: ´Ste jeho otrokmi, lebo ho poslúchate´! Alebo je to hriech, poslušnosť, osoba, organizácia, či čokoľvek, čo má s nami do činenia. V Svätých Písmach sa o otroctve v spojení s kresťanmi hovorí, že sa to vzťahuje na ochotnú službu milujúcemu Otcovi. Zoberme si taký praktický príklad. O dieťaťu, ktoré je poslušné a plne oddané svojim rodičom, lebo sa oň s láskou starajú a vzdelávajú ho primeraným spôsobom, aby bolo pripravené do života a vystríhalo sa jeho všetkým nebezpečenstvám, by sme asi sotva hovorili, že je ich otrokom! Presne tak je to aj s následovníkmi Božieho Syna v tomto dnešnom nespravodlivom svete.

A v praktickom každodennom živote je to presne tak, či si to ľudia uvedomujú alebo nie. Všetci sme dostali slobodnú vôľu následovať a poslúchať koho si zvolíme. Otázka je, či tomu venujeme dostatočnú pozornosť, lebo každý máme tú istú zodpovednosť, uistiť sa o tom, ako vedieme svoj vlastný život.