Zvláštny spôsob komunikácie pískaním

21. júna 2015, jankratky, Komunikácia

Obyvatelia Kanárskych ostrovov a zároveň aj Papuy-Novej Guiney, tiež obyvatelia Číny a Maztékovia, ktorí obývajú hornatú časť mexického štátu Oaxaca, pretože nemajú telefóny, sa dorozumievajú pískaním!

Zvlášť keď pracujú na plantážach kávy a v hronatom prostredí sa dokážu dorozumieť pískaním do vzdialenosti viac ako dvoch kilometrov! O pískanej forme jazyka na dorozumenie jedno vedecké dielo uvádza, že ´Zafarbením a intenzitou pískania a tiež zmenou rýchlosti sa dokáže komunikovať široká paleta informácií´!

Jeden mladý Mazték vysvetľuje, že pískaná reč je jazyk, kde sa tónmi vyjadrujú slová, ktoré sú komunikované. Jej výhodou je, že sa môže používať na veľké vzdialenosti a hlavne keď je potreba nakrátko oznámiť niečo. Keď je napríklad syn už vzialený, a otec ho poslal niečo kúpiť, ale zabudol mu povedať nejaké detaily, mu zapíska potrebnú informáciu.

Zaujímavé na tom všetkom je, že každá osoba má svoje vlastné pískanie, takže dobre vedia, kto sa im ´prihovára´ pískaním. Väčšinou sa pískaním dorozumievajú iba muži. Aj keď ženy tejto reči rozumia a používajú ju v rodine, používať ju na verejnosti sa považuje za neslušné. Toto je len ďalší príklad ľudskej tvorivosti, ktorá je bezhraničná!