Vyvinula sa ľudská reč z pazvukov?

7. júna 2015, jankratky, Jazyky Lingvistika

Mnohí sú aj dnes presvedčení, že ľudská reč sa postupne vyvíjala z pazvukov, z pudových výkrikov a škrekov na rozvinutú reč a na rôzne jazyky nezávislé od seba.

Zatiaľ čo existuje niekoľko, často rozporných, teórií o vzniku jazykov, jeden profesor v knihe Evolúcia jazyka píše poctivo: ´Až dodnes neexistuje úplne presvedčivá odpoveď´! Jeden vedecký časopis sa snaží o vysvetlenie takto: ´Jazykovedci na rozdiel od biológov nemajú skameneliny, ktoré by im mohli odhaliť niečo o minulosti´. Ale Nová Encyklopédia Britannica vysvetľuje: ´Najstaršie písomné záznamy jazyka, jediné lingvistické skameneliny, ktoré asi človek kedy bude mať, sú staré len okolo 4 000 alebo 5 000 rokov´. A čo je ešte viac zaujímavé, že dostupné dôkazy sú v súhlase s biblickou správou.

Toto je potvrdené rôznymi legendami národov, v ktorých sa odráža vierohodnosť biblickej správy. Napríklad legenda jedného kmeňa v Mjanmarsku hovorí takto: ´Kedysi dávno žili všetci ľudia v jednej veľkej dedine a hovorili jedným jazykom. Postupne si osvojili rozdielne spôsoby, obyčaje a reč a nakoniec sa rozišli po celej zemi´.