Ľudská reč je podivuhodná vec

6. júna 2015, jankratky, Nezaradené

Jeden z mnohých dôvodov, prečo sa ľudská reč môže považovať za zázračný dar je ten, že sa mu vo svojej tak úžasne veľkej monohorakosti nemôže vyrovnať žiadny výtvor ľudského génia!

Prúd vzduchu z pľúc, ktoré pôsobia ako mechy, je základom pre všetky hlásky. Vzduch prechádza do hrtana cez priedušnicu. Na stranách hrtana sú hlasivky, ktoré tvoria hlas. Otvárajú a zatvárajú vzduchovú cestu. Zároveň bránia, aby sa do pľúc nedostali žiadne nežiadúce predmety. Pri normálnom dýchaní nevzniká žiadny zvuk, až keď svaly nenapnú hlasivky. Až potom vzniká hlas a hovorová reč. Čím silnejšie sú hlasivky napnuté, tým vyššie tóny vznikajú. Zvuková vlna potom prechádza hrtanom do časti hrdla zvaný hltan, potom do úst a nosovej dutiny, kde vznikajú harmonické a zafarbené tóny. Na tom spolupracuje aj jazyk, zuby, pery a sánka a tak sa vytvára zrozumiteľná ľudská reč.

Spôsobom, akým toto všetko spolupracuje je podivuhodná, zázračná vec – ľudský jazyk! Môže vyjadriť nežné, krehké city lásky, až po krutú, neľútostnú nenávisť! Dobre vyškolený a rozvinutý hlas dosiahne škálu až troch oktáv na spev a rečnícke prejavy!