Jazyky vo svete okolo nás

29. mája 2015, jankratky, Jazyky

Zo všetkých komunikačných prostriedkov okolo nás, vrátane komunikačných sygnálov v živočíšnej ríši, medzi rastlinami, hmyzom, vtákmi a rybami, najpozoruhodnejšia komunikácia je vo forme ľudského jazyka.

Jeden profesor lingvistiky povedal, že štúdiom ľudského jazyka študujeme napodstatnejší znak človeka, jeho charakteristické črty mysle, ktoré sú u neho jedinečné. Deti už vo veku troch rokov sú schopné poznať stavbu i skladbu jazyka, ktorá je tak zložitá a presne stanovená, že existujúce teórie to len ťažko dokážu vysvetliť! Zamyslíme sa iba nad jednou črtou ľudského jazyka, ktorou je pomenovávať veci v živote okolo nás.

Okrem schopnosti pomenovávať veci, ľudia dokážu využiť aj iné mnohé formy kmunikácie, ktoré nie sú verbálne. Po pravde, neexistujú hranice toho, o čo sa dokážeme s druhými podeliť. Od zložitých predstáv až po najnežnejšie ľudské city.

Jedna kniha o jazyku hovorí, že bez komunikácie by bol každý len ako ostrov izolovaný od ostatných podobných ostrovov. Nielen v živočíšnej a rastlinnej ríši, ale hlavne medzi členmi ľudskej spoločnosti. Preto využijme všetky pomôcky na vylepšenie našich komunikačných schopností.