Založ si blog

Na čom je založená autorita vlád?

Jeden z veľa dôvodov pre dnešnú krízu vládnych autorít je, že viac a viac ľudí pochybuje o zákonitosti tých ktorí sú pri moci, alebo ich právo vládnuť. Podľa vedeckého štúdia iba 9% obyvateľstva v USA, 10% v Austrálii, 24% vo VB, 26% vo Francúzsku a 41% v Indii považujú svoje vlády za legitímne. Na jednom sympóziu organizovanom v Paríži Francúzskym Inštitútom pre Politické Vedy a parížskym denníkom Le Monde profesor Yves Mény povedal: ´Autorita môže existovať len keď je podložená legálne, zákonite´.

Ale ako to bolo na samom začiatku ľudstva? Podľa Biblie, človek bol pod priamou autoritou Boha, svojho Stvoriteľa alebo pod jeho teokraciou. No hneď na začiatku prvá dvojica, Adam a Eva, si nárokovali morálnu nezávislosť od svojho Stvoriteľa, aj keď sa to stalo pod vplyvom jedného z Božích nebeských synov, ktorý sa takým spôsobom stal Satanom (odporovateľom) a Diablom (luhárom). Preto, keď odvrhli teokraciu alebo Božiu vládu, museli hľadať inú formu autority, alebo vlády. Mnohí si vyžadovali autoritu na základe sily!

A tak sa stalo, že hneď po potope jeden z tých, čo začali vynikať silou a brutálnosťou bol Nimrod, o ktorom Biblia hovorí: „A Kúš sa stal otcom Nimróda. Ten začal byť mocným na Zemi. Ukázal sa ako mocný lovec (zvierat, ale aj ľudí) v odpore voči Stvoriteľovi. Preto sa hovorí: ´Tak ako Nimród, mocný lovec v odpore voči Stvoriteľovi’!“ A začiatkom jeho kráľovstva sa stal Bábel (Babylón). Podľa histórie Nimród zabil svojho otca a zobral si svoju matku za ženu, ktorá ho po jeho násilnickej smrti prehlásila za boha! 

A tak sa začal historický zrod nielen náboženskej trojice, ale zároveň aj nárokovanie si na autoritu a moc na základe ´božstva´. A toto je ten mýtický koncept ´svätého kráľovstva´, na ktoré si nárokovali ranní vládcovia Mezopotámie a Faraóni starovekého Egypta. Alexander Veľký a helenistickí králi, ktorí prišli po ňom a mnohí rímski cisári tiež nárokovali, že boli bohovia a vyžadovali aby boli uctievaní ako takí. Keď osoba odmietla uctievať panovníka, tak sa to považovalo ako zločin proti štátu! Niektorí cisári boli uctievaní ako bohovia až do 5. storočia n.l.!

Izrael eskaluje k jadrovej apokalypse!

23.04.2024

Situácia na Blízkom východe sa teraz ešte viac vyostruje, keď Izrael podniká nový útok proti Iránu, pričom údajne zasiahol viaceré ciele na iránskom území. Lenže napriek úsiliu Bieleho domu presvedčiť Izrael, aby prestal eskalovať situáciu, Netanjahu a jeho vojnoví predstavitelia sú odhodlaní vyprovokovať rozsiahlu vojnu s Iránom v nádeji, že zatiahnu Spojené štáty [...]

Palestína prehodnocuje vzťahy s USA!

22.04.2024

Zrada Spojených štátov na palestínskom ľude zašla príliš ďaleko. Prezident Mahmúd Abbás v dnešnom exkluzívnom rozhovore pre palestínsku spravodajskú službu WAFA uviedol, že palestínske vedenie prehodnotí bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi, a zároveň zabezpečilo ochranu záujmov našich ľudí, našej veci a našich práv: “Vedenie tak vypracuje novú stratégiu [...]

Najnovšia Kyjevská rozprávka o Rusku

20.04.2024

Najnovšia Kyjevská rozprávka je, že Rusko unieslo ukrajinské deti a ukrylo ich v Nemecku! V skutočnosti ale nemeckí predstavitelia tento týždeň informovali Kyjev o 161 ukrajinských detí, ktoré Kyjev obvinil Rusko z únosu. Boli v skutočnosti v Nemecku a väčšina z nich tam žije so svojimi rodičmi alebo opatrovníkmi. Informoval o tom prezident nemeckej Federálnej kriminálnej [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,404
Celková čítanosť: 3866550x
Priemerná čítanosť článkov: 2754x

Autor blogu

Kategórie