Založ si blog

Epos o Gilgamešovi a Potopa

Kniha o Mýtoch Stvorenia odhaduje, že je dnes v existencii viac ako 450 legiend o Potope, ktoré boli napísané v histórii ľudstva viac ako 200 kmeňmi a skupinami ľudí po celom svete. Ako by sa dalo očakávať, postupom času boli okrášlene najrozličnejšími historickými predstavami a rôznymi charaktermi.

Keď ľudia po Potope začali emigrovať do všetkých kútov sveta, brali so sebou svojské opisy o tejto celosvetovej katastrófe dlho pred tým, ako mohli byť oboznámení o biblickej správe. Napriek tomu, všetky legendy obsahujú určité podobnosti s opisom celosvetovej Potopy v najrozšírenejšej Knihe!

Zoberme si napríklad babylónsky Gilgamešov Epos o Potope, ktorý má mnohé detaily, z ktorých mnohé sú celkom odlišné od biblického opisu. Chýba mu grafický detail, jednoduchosť a obsahuje nesprávne rozmery, ani nám nedáva presnosť času, s akou je známa Potopa opísaná v Knihe-kníh, v Biblii.

Gilagamešov Epos hovorí, že dážď trval šesť dní a šesť nocí, zatiaľ čo Biblia oznamuje, že pršalo štyridsať dní a štyridsať nocí! Epos opisuje Noachovu Arku ako drevenú kocku majúcu šesťdesiat metrov na každej strane, a že mala šesť poschodí! Jeho predchodcovi Utnapištimu bol sľúbený večný život. Píše ďalej:

´Keď prišiel siedmy deň, hurikán, Potopa a jej šok ustal, akoby vojnového, ktorý udrel ako vojensa armáda! Pozeral som sa na more a všetky hlasy ľudí a zvierat celkom prestali! Nastalo veľké ticho a ľudstvo sa premenilo na hlinu a zahynuli všetci násilníci, ktorí boli z bronzu´!

Dnes, žijúc v takom podobnom násilníckom svete, plnom nemorálností a zločinu, aký existoval pred Potopou, je len správne si pamätať a čítať biblický opis celosvetovej Potopy podľa inšpirovaného textu a rozjímať o varovných dôvodoch, prečo nastala taká celosvetová katastrófa.

 

 

Armagedon alebo mierový rozvoj sveta!

19.04.2024

Širší dôsledok iránskeho bezpilotného a raketového útoku proti Izraelu zo 14. apríla – ktorý bol spustený v reakcii na zničenie iránskeho konzulátu v Damasku v Sýrii 1. apríla Izraelom a zabitie niekoľkých najvyšších iránskych vojenských vodcov, je zmena hry, ktorá priviedla svet k bodu zlomu. Buď využijeme tento moment maximálneho nebezpečenstva na dosiahnutie [...]

Briti úmyselne zničili vzťahy s Ruskom!

18.04.2024

Rusko a Spojené kráľovstvo neviedli žiadny politický dialóg po tom, čo Londýn úplne zničil architektúru vzťahov medzi krajinami, povedal ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Andrei Kelin v rozhovore pre televíziu RTVI 30. marca! Ďalej tvrdil, že ide o kategorickú chybu, pretože vedie k nesprávnym rozhodnutiam, chybnému rozhodovaciemu procesu. Dodal, že potrebujú [...]

Šéf IDF – Izrael absolútne vráti úder Iránu!

16.04.2024

Náčelník štábu izraelských obranných síl, generálporučík Herzi Halevi, sa dnes stretol s IDF vojakmi na leteckej základni Nevatim, ktorú včera skoro ráno zasiahol Irán. Herzi Halevi povedal, že “útok sa stretne s odozvou“, informoval Times of Israel! Dodal: “Irán chcel poškodiť strategické kapacity štátu Izrael – to je niečo, čo sa predtým nestalo… [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,401
Celková čítanosť: 3855486x
Priemerná čítanosť článkov: 2752x

Autor blogu

Kategórie