Založ si blog

Zvláštny spôsob komunikácie pískaním

Obyvatelia Kanárskych ostrovov a zároveň aj Papuy-Novej Guiney, tiež obyvatelia Číny a Maztékovia, ktorí obývajú hornatú časť mexického štátu Oaxaca, pretože nemajú telefóny, sa dorozumievajú pískaním!

Zvlášť keď pracujú na plantážach kávy a v hronatom prostredí sa dokážu dorozumieť pískaním do vzdialenosti viac ako dvoch kilometrov! O pískanej forme jazyka na dorozumenie jedno vedecké dielo uvádza, že ´Zafarbením a intenzitou pískania a tiež zmenou rýchlosti sa dokáže komunikovať široká paleta informácií´!

Jeden mladý Mazték vysvetľuje, že pískaná reč je jazyk, kde sa tónmi vyjadrujú slová, ktoré sú komunikované. Jej výhodou je, že sa môže používať na veľké vzdialenosti a hlavne keď je potreba nakrátko oznámiť niečo. Keď je napríklad syn už vzialený, a otec ho poslal niečo kúpiť, ale zabudol mu povedať nejaké detaily, mu zapíska potrebnú informáciu.

Zaujímavé na tom všetkom je, že každá osoba má svoje vlastné pískanie, takže dobre vedia, kto sa im ´prihovára´ pískaním. Väčšinou sa pískaním dorozumievajú iba muži. Aj keď ženy tejto reči rozumia a používajú ju v rodine, používať ju na verejnosti sa považuje za neslušné. Toto je len ďalší príklad ľudskej tvorivosti, ktorá je bezhraničná!

Briti úmyselne zničili vzťahy s Ruskom!

18.04.2024

Rusko a Spojené kráľovstvo neviedli žiadny politický dialóg po tom, čo Londýn úplne zničil architektúru vzťahov medzi krajinami, povedal ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Andrei Kelin v rozhovore pre televíziu RTVI 30. marca! Ďalej tvrdil, že ide o kategorickú chybu, pretože vedie k nesprávnym rozhodnutiam, chybnému rozhodovaciemu procesu. Dodal, že potrebujú [...]

Šéf IDF – Izrael absolútne vráti úder Iránu!

16.04.2024

Náčelník štábu izraelských obranných síl, generálporučík Herzi Halevi, sa dnes stretol s IDF vojakmi na leteckej základni Nevatim, ktorú včera skoro ráno zasiahol Irán. Herzi Halevi povedal, že “útok sa stretne s odozvou“, informoval Times of Israel! Dodal: “Irán chcel poškodiť strategické kapacity štátu Izrael – to je niečo, čo sa predtým nestalo… [...]

Irán reaguje na Izraelský útok

15.04.2024

Irán tvrdí, že jeho reakcia na ďalšie izraelské útoky bude oveľa silnejšia. A Iránsky prezident Ebrahim Raisi včera ráno vydal v Teheráne vyhlásenie, v ktorom varoval, že akékoľvek nové útoky na Irán, budú zasiahnuté oveľa väčšou silou, ako útok z minulej noci. Iránska islamská republika použila všetky regionálne a medzinárodné nástroje a zariadenia. [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,400
Celková čítanosť: 3850512x
Priemerná čítanosť článkov: 2750x

Autor blogu

Kategórie