Založ si blog

Ľudská reč je podivuhodná vec

Jeden z mnohých dôvodov, prečo sa ľudská reč môže považovať za zázračný dar je ten, že sa mu vo svojej tak úžasne veľkej monohorakosti nemôže vyrovnať žiadny výtvor ľudského génia!

Prúd vzduchu z pľúc, ktoré pôsobia ako mechy, je základom pre všetky hlásky. Vzduch prechádza do hrtana cez priedušnicu. Na stranách hrtana sú hlasivky, ktoré tvoria hlas. Otvárajú a zatvárajú vzduchovú cestu. Zároveň bránia, aby sa do pľúc nedostali žiadne nežiadúce predmety. Pri normálnom dýchaní nevzniká žiadny zvuk, až keď svaly nenapnú hlasivky. Až potom vzniká hlas a hovorová reč. Čím silnejšie sú hlasivky napnuté, tým vyššie tóny vznikajú. Zvuková vlna potom prechádza hrtanom do časti hrdla zvaný hltan, potom do úst a nosovej dutiny, kde vznikajú harmonické a zafarbené tóny. Na tom spolupracuje aj jazyk, zuby, pery a sánka a tak sa vytvára zrozumiteľná ľudská reč.

Spôsobom, akým toto všetko spolupracuje je podivuhodná, zázračná vec – ľudský jazyk! Môže vyjadriť nežné, krehké city lásky, až po krutú, neľútostnú nenávisť! Dobre vyškolený a rozvinutý hlas dosiahne škálu až troch oktáv na spev a rečnícke prejavy!

Palestína prehodnocuje vzťahy s USA!

22.04.2024

Zrada Spojených štátov na palestínskom ľude zašla príliš ďaleko. Prezident Mahmúd Abbás v dnešnom exkluzívnom rozhovore pre palestínsku spravodajskú službu WAFA uviedol, že palestínske vedenie prehodnotí bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi, a zároveň zabezpečilo ochranu záujmov našich ľudí, našej veci a našich práv: “Vedenie tak vypracuje novú stratégiu [...]

Najnovšia Kyjevská rozprávka o Rusku

20.04.2024

Najnovšia Kyjevská rozprávka je, že Rusko unieslo ukrajinské deti a ukrylo ich v Nemecku! V skutočnosti ale nemeckí predstavitelia tento týždeň informovali Kyjev o 161 ukrajinských detí, ktoré Kyjev obvinil Rusko z únosu. Boli v skutočnosti v Nemecku a väčšina z nich tam žije so svojimi rodičmi alebo opatrovníkmi. Informoval o tom prezident nemeckej Federálnej kriminálnej [...]

Armagedon alebo mierový rozvoj sveta!

19.04.2024

Širší dôsledok iránskeho bezpilotného a raketového útoku proti Izraelu zo 14. apríla – ktorý bol spustený v reakcii na zničenie iránskeho konzulátu v Damasku v Sýrii 1. apríla Izraelom a zabitie niekoľkých najvyšších iránskych vojenských vodcov, je zmena hry, ktorá priviedla svet k bodu zlomu. Buď využijeme tento moment maximálneho nebezpečenstva na dosiahnutie [...]

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,403
Celková čítanosť: 3863206x
Priemerná čítanosť článkov: 2754x

Autor blogu

Kategórie